Considine dermatologie - BlogSPOT
Acneea rozacee
Medicul dermatolog va prezinta informatii despre acneea rozacee.

Acneea rozacee
Ce este acneea rozaceea?
Reprezintă o afectiune cutanata tratata de medicul dermatolog, des intalnita si cronica, ce afecteaza predominant fata si se poate manifesta prin urmatoarele simptome:
- Roseata persistenta a fetei la nivel central (nas, fata, obraji, frunte);
- Flushing – inrosire brusca asociata uneori cu disconfort (senzatii de arsura/intepatura) declansata de diferiti factori declansatori (***):
- temperaturi extreme (rece/cald) si variatii bruste (sauna, bai fierbinti);
- bauturi si mancaruri fierbinti;
- expunerea la soare/vant puternic;
- mancare condimentata;
- alcool;
- exercitiul fizic sustinut;
- stresori psihologici acuti (rusinea, enervarea, frustrarea)
- anumite medicatii (beta blocantii, vitamina B3, corticosteroizii topici).
- Creme si produse de ingrijire (tenul persoanelor cu rozaceea este definit prin cuvantul „intolerant”)
- Telangiectazii – vase de sange mici si subtiri;
- Papule si pustule – cosulete mici cu sau fara punct alb in suprafata ( se diferentiaza de acneea clasica prin faptul ca nu exista puncte negre/albe);
- Ingrosarea si inrosirea pielii ce dau nastere unui tegument deformat ca o coaja de portocala – Rinofima (nas) / Gnatofima (barbie)/ Glabelofima (frunte);
- Afectare oculara – telangiectazii pe marginea pleoapelor, conjunctive si sclere iritate.
Cine este afectat de acnee rozacee?
– in general adultii peste 30 de ani;
– mai mult femeile decat barbatii;
– cei cu pielea deschisa la culoare si cu parul blond/roscat (Fototipuri cutanate I si II).
De ce apare acneea rozacee?
SISTEMUL IMUN
- Sistemul imun innascut – Se pare ca pielea celor cu rozacee raspunde imunologic la bacterii si insulte din mediul extern (soare, vant, emotii etc) prin producerea unor substante care declanseaza inflamatie si modificari ale vaselor de sange;
- Sistemul imun adaptativ – Celulele care ne apara de bacterii/virusuri ar avea si ele un rol. Prezenta in biopsiile cutanate a celulelor T si a plasmocitelor sugereaza implicarea acestui sistem imun adaptativ.
MICROORGANISME
- Demodex folicullorum – un acarian saprofit (adica se hraneste cu ce produce pielea noastra) denumit Demodex si care traieste la nivelul foliculului de par. Acesta se poate intalni in pielea normala la toti adulti dar este prezint in densitate crescuta la pacientii cu rozacee.
- Helicobacter pylori – se pare ca unele studii au aratat o incidenta mai mare a infectarii cu aceasta bacterie gastrica. Datele nu sunt cele mai clare. Cert este ca testarea pentru aceasta bacterie prin „antigen din scaun Helicobacter pylor” nu are cum sa faca rau nimanui. Daca se identifica, atunci se trateaza.
- Cresterea exagerata a florei din intestinul subtire – Studii mici au sustinut aceasta relatie de cauzalitate pe cand altele au infirmat-o.
- Microbiomul cutanat dezechilibrat– se refera la populatia de bacterii ce locuiesc in mod normal pe pielea noastra (sub denumirea de microbiom) si care ar prezenta un dezechilibru. Dezechilibrul poate avea cauze multiple.
REACTIVITATEA VASCULARA – Flushingul frecvent si prelungit este o problema frecvent intalnita in acneea rozacee. Caile care conduc la aceasta reactivitate sunt in mare parte necunoscute.
GENETICA – Daca ai avut in familie rude cu aceasta afectiune atunci si tu ai un risc mai mare de a o dezvolta.
Cum tratam rozaceea?
O prima masura recomandata in toate cartile medicale si pe care orice pacient o poate lua chiar inainte de a ajunge la medicul dermatolog este evitarea factorilor declansatori (***). Acestia sunt enumerati mai sus.
Se recomanda sa fim foarte atenti si sa ne notam in telefon sau pe un carnetel care sunt situatiile in care simptomatologia se accentueza. Apoi, pur si simplu sa evitam acele situatii.
Din pacate tratamentul medicamentos este destul de complex, in functie de forma de acnee rozacee iar pentru acesta este necesar sa va adresati medicului dermatolog.
Considine Dermatologie
04.12.2022
Dr. Sandu Alin Constantin
Medic Specialist Dermatovenerolog.
All copyrights reserved®