Luni-Vineri – 8:00-16:00

Sambata – 8:00-12:00

Câmpina, Str. A.I.Cuza 19, Et.1

07-999-222-00

office@considine.ro

Acneea Vulgara

Informatii

Acneea vulgara

Cum apare acneea?

Ca sa putem intelege usor cum apare acneea trebuie sa explicam urmatoarele:

  1. Pielea noastra se regenereaza constant si straturile superficiale imbatranite se exfoliaza in mediul exterior zi de zi. Dureaza 28 de zile pentru ca pielea sa se regenereze complet.
  2. La nivelul pielii avem structuri numite foliculi de par. Daca se permite analogia, sunt niste ghivece pentru firele de par. Pielea exista si pe pereții interiori ai acestui ghiveci si se exfoliaza constant.
  3. Tot prin folicul iese si sebumul (substanta uleioasa de pe piele). Pielea descuamata amestecata cu sebumul gras conduc la formarea unui dop la suprafata sau in profunzimea foliculului de par (comedon deschis/inchis in termeni medicali).
  4. Odata acest dop format, sebumul si pielea moarta continua sa se adune in spatele lui, dilatand ghiveciul/foliculul de par pana cand acesta se va rupe in derm.
  5. In acest amestec de piele moarta si sebum se dezvolta exagerat o bacterie care locuieste in mod normal la nivelul foliculului de par – Propionibacterium acnes.
  6. Cand continutul folicului de par format din piele moarta, sebum si bacterii va rupe foliculul de par, apar pustulele. Pustulele sunt leziunile inflamate, rosii si dureroase, cu sau fara puroi, pe care le dezvoltam in aceasta afectiune.

 

Ce putem sa facem?

Acum ca am inteles sumar cum apare acneea, ne orientam la ce actiuni putem efectua pentru a o trata:

  1. Ajutam pielea sa se descuameze mai usor folosind geluri de curatare de 2 ori pe zi si scrub-uri (geluri de exfoliere) de 1- 2 ori pe saptamana.
  2. Folosim creme, mixturi si preparate medicale prescrise de medicul dermatolog. Acestea includ substante care:
   • Dizolva dopul de piele moarta format (comedoanele);
   • Permit exfolierea optima a pielii;
   • Limiteaza dezvoltarea bacteriilor;
   • Reduc fluxul de sebum pe care il secreta glandele sebacee;
   • Reduc petele care raman in urma leziunilor inflamate. 
  3. Folosim crema de protectie solara. Acneea este o afecțiune agravată de expunerea la soare, dar nu imediat, ci la cateva saptamani distanta cand pielea se ingroasa din cauza expunerii la soare.
  4. Nu stoarcem leziunile inflamate. Daca apesi pe ele se vor mari, iar semnele inflamatiei vor fi prezente mai mult timp.
  5. Mergem la medicul dermatolog care sa ne prescrie tratamentul corespunzator si revenim la controale. Tine minte ca trebuie sa ai rabdare! Tratamentul va continua si va fi adaptat astfel incat sa iti mentina rezultatele.

 

Considine Dermatologie

04.12.2022

Dr. Sandu Alin Constantin

Medic Specialist Dermatovenerolog.

All copyrights reserved®